Het logo van Blobby
Search
Search

Met een powerbank vliegen, wat mag wel en wat niet?

Als moderne reiziger is het vrijwel onmogelijk om niet afhankelijk te zijn van onze geliefde gadgets, zoals smartphones, tablets, laptops en andere elektronische apparaten. Helaas zijn deze apparaten vaak niet voorzien van een onuitputtelijke batterijduur, waardoor we op zoek moeten naar alternatieve oplossingen om ervoor te zorgen dat we altijd verbonden blijven. Een van de meest populaire oplossingen is de powerbank, een draagbare oplader die onze elektronica onderweg van stroom voorziet. Maar hoe zit het eigenlijk met het meenemen van een powerbank in het vliegtuig? In dit artikel zullen we dieper ingaan op alles wat je moet weten over het reizen met powerbanks.

Ontdek 4 powerbanks voor in het vliegtuig

Belkin Powerbank 20000 mAh Boost-Up Charge Zwart-Foto-1
Belkin Powerbank 20000 mAh Boost-Up Charge Zwart
Vergelijk prijzen
ISY Powerbank 20000 mAh IPP-20000-C-BK-1 Zwart-Foto-1
ISY Powerbank 20000 mAh IPP-20000-C-BK-1 Zwart
Vergelijk prijzen
ISY Powerbank 5000 mAh IMC 5210 MagSafe 2-in-1 Oplaadstation Wit-Foto-1
ISY Powerbank 5000 mAh IMC 5210 MagSafe 2-in-1 Oplaadstation Wit
Vergelijk prijzen
ISY Powerbank 5000 mAh ITP MagSafe Zwart-Foto-1
ISY Powerbank 5000 mAh ITP MagSafe Zwart
Vergelijk prijzen

Wat is een powerbank?

Voordat we dieper ingaan op het onderwerp van het reizen met powerbanks, laten we eerst eens kijken naar wat een powerbank eigenlijk is. Een powerbank, ook wel bekend als een externe batterij, is een draagbaar apparaat dat is ontworpen om andere elektronische apparaten op te laden wanneer er geen directe toegang is tot een stopcontact. Powerbanks hebben meestal een interne batterij die je kunt opladen voordat je op reis gaat en die vervolgens de nodige stroom levert aan je apparaten wanneer je onderweg bent. Deze apparaten zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten, gaande van klein en lichtgewicht voor incidenteel gebruik tot krachtige powerbanks met hoge capaciteit voor langdurig gebruik.
Blobby headerbeeld zwart/wit 28

Het belang van een powerbank tijdens het reizen

Reizen kan behoorlijk veeleisend zijn voor onze elektronische apparaten, vooral wanneer we lang onderweg zijn. Denk bijvoorbeeld aan lange vluchten, treinritten of busreizen, waar je mogelijk geen toegang hebt tot stopcontacten om je apparaten op te laden. Een powerbank kan in deze situaties een redder in nood zijn, omdat het je in staat stelt om je smartphone, tablet, e-reader, of andere apparaten op te laden en te blijven gebruiken, zelfs als je ver van een stopcontact verwijderd bent. Het hebben van een goed opgeladen powerbank kan je gemoedsrust geven, wetende dat je altijd bereikbaar bent en je niet hoeft te vervelen tijdens lange reizen.

Veiligheid van powerbanks in het vliegtuig

Nu je begrijpt wat een powerbank is en waarom het handig is om er een te hebben tijdens het reizen, is het belangrijk om te weten of je deze draagbare opladers veilig kunt meenemen in het vliegtuig. De veiligheid van powerbanks aan boord van een vliegtuig is een belangrijk onderwerp, omdat deze apparaten een lithium-ion batterij bevatten, die potentieel brandgevaarlijk kan zijn als er onverwachte problemen optreden.

Regels en voorschriften voor het meenemen van powerbanks in het vliegtuig

Blobby headerbeeld zwart/wit 26
De regels en voorschriften voor het meenemen van powerbanks in het vliegtuig kunnen variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en het land waarin je reist. Over het algemeen zijn er echter enkele universele richtlijnen waaraan je moet voldoen om je powerbank veilig en probleemloos mee te nemen aan boord van een vliegtuig.

Capaciteit van de powerbank

Een van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het reizen met een powerbank is de capaciteit van het apparaat. De capaciteit van een powerbank wordt meestal uitgedrukt in milliampère-uur (mAh) en bepaalt hoeveel stroom de powerbank kan leveren voordat deze zelf moet worden opgeladen.
Blobby headerbeeld zwart/wit 72

Toegestaan in handbagage of ruimbagage?

Een andere veelgestelde vraag is of je je powerbank moet meenemen in je handbagage of ruimbagage. Over het algemeen zijn de meeste luchtvaartmaatschappijen het erover eens dat powerbanks veiliger zijn in je handbagage dan in je ruimbagage. Dit komt omdat eventuele problemen, zoals oververhitting of lekkage, sneller kunnen worden opgemerkt en aangepakt als de powerbank zich in de cabine bevindt.

Hoe powerbanks correct verpakken

Het correct verpakken van je powerbank is essentieel om de veiligheid te waarborgen en mogelijke problemen tijdens je vlucht te voorkomen. Hier zijn enkele tips om je powerbank veilig te verpakken:

  1. Plaats je powerbank in een stevige, beschermende hoes om het te beschermen tegen fysieke schade en om te voorkomen dat de aan/uit-knop per ongeluk wordt ingedrukt.
  2. Zorg ervoor dat de USB-poorten van de powerbank zijn afgedekt om stof en vuil buiten te houden.
  3. Wikkel eventuele losse kabels of accessoires rond de powerbank en zorg ervoor dat ze goed vastzitten.
  4. Als je meerdere powerbanks meeneemt, zorg er dan voor dat ze goed gescheiden zijn om kortsluiting te voorkomen.

Controleer de luchtvaartmaatschappij en landelijke voorschriften

Blobby headerbeeld zwart/wit 49
Het is altijd verstandig om de specifieke voorschriften van de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist te controleren voordat je aan boord gaat. Luchtvaartmaatschappijen kunnen verschillende regels hebben met betrekking tot het meenemen van powerbanks, zoals maximale capaciteit, het aantal toegestane powerbanks en meer.

Conclusie: Vliegen met een powerbank is zeker mogelijk!

Het reizen met een powerbank kan je reiservaring aanzienlijk verbeteren door ervoor te zorgen dat je altijd verbonden blijft en je apparaten kunt opladen, waar je ook bent. Door op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften voor het meenemen van powerbanks aan boord van een vliegtuig, kun je ervoor zorgen dat je reis soepel verloopt zonder problemen of vertragingen. Vergeet niet om de capaciteit van je powerbank en de veiligheidsrichtlijnen in acht te nemen om een zorgeloze reiservaring te garanderen. Nu je goed geïnformeerd bent, kun je met een gerust hart je volgende avontuur tegemoet gaan, met je elektronische metgezellen volledig opgeladen en klaar voor gebruik. Veel plezier met reizen!

Alle vragen & antwoorden over Vliegen met een Powerbank

Vond jij bovenstaande artikel nuttig maar heb je toch nog een paar vragen? Dan begrijpen wij dit maar al te goed. Je wilt namelijk niet voor verrassingen komen te staan. Daarom hebben wij een extra lijst gemaakt met de meest gestelde vragen & antwoorden. De kans dat jouw vraag er tussen staat is erg groot. Mocht dit nu niet het geval zijn, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Dit kan via het contactformulier.
Ja, het is over het algemeen toegestaan om een powerbank mee te nemen aan boord van een vliegtuig. De meeste luchtvaartmaatschappijen staan het gebruik van powerbanks in de cabine toe, maar er zijn beperkingen aan de capaciteit. Meestal mag een powerbank niet meer dan 100 wattuur (Wh) bevatten. Dit komt overeen met ongeveer 27.000 milliampère-uur (mAh) bij een spanning van 3,7 volt. Zolang je powerbank binnen deze limieten valt, kun je deze meenemen in je handbagage.
Ja, tijdens de veiligheidscontrole op de luchthaven moet je je powerbank uit je tas halen en apart laten scannen. Dit geldt voor zowel draagbare opladers als laptop powerbanks. Het is een standaardprocedure om te controleren op mogelijke veiligheidsrisico’s, dus zorg ervoor dat je je powerbank gemakkelijk toegankelijk hebt in je handbagage.
Het wordt afgeraden om powerbanks in je ingecheckte bagage te plaatsen. Het is veiliger om ze in je handbagage te bewaren, omdat de temperaturen in het ruim van het vliegtuig kunnen variëren en extreme temperaturen de prestaties en veiligheid van de powerbank kunnen beïnvloeden. Bovendien kunnen beschadigde powerbanks een brandrisico vormen.
Over het algemeen mag je je powerbank tijdens de vlucht gebruiken, maar alleen als het vliegtuigmodus is ingeschakeld en alle draadloze functies zijn uitgeschakeld. Dit betekent dat je je smartphone of andere apparaten kunt opladen met de powerbank, maar je mag geen data- of telefoongesprekken voeren met je mobiele apparaat.
De regels voor het meenemen van powerbanks op internationale vluchten kunnen variëren van land tot land en luchtvaartmaatschappij tot luchtvaartmaatschappij. Het is belangrijk om de specifieke voorschriften en beperkingen van de luchtvaartmaatschappij en het land van bestemming te raadplegen voordat je reist. Sommige landen hebben strengere regels met betrekking tot het meenemen van powerbanks, dus zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de geldende voorschriften om problemen op de luchthaven te voorkomen.
Blobby.nl